Wat is een goede bloeddrukmeter?

Wat is een goede bloeddrukmeter?

Wat is bloeddruk eigenlijk?

Bij het meten van de bloeddruk komt er een waarde van de onderdruk en de waarde van de bovendruk tevoorschijn op de bloeddrukmeter. De onderdruk is het minimum van de druk die optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart in. Wanneer het hart zich weer vult met bloed. De bovendruk is de maximale druk die wordt opgebouwd in de aorta of hoofdslagader bij het samentrekken van de linkerhartkamer.  U heeft een normale bloeddruk als de onderdruk tussen de 60 en 85 mmHg is en de bovendruk tussen de 100 en 135 mmHg ligt. De bloeddruk is te hoog als de bovendruk boven de 135 is en de onderdruk boven de 85 is. De bloeddruk is te laag als de onderdruk onder de 60 ligt en de bovendruk onder de 100 mmHg.

 

Wat te doen bij een hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk kan ontstaan door roken, zout en overgewicht. Om de bloeddruk weer te verlagen wordt geadviseerd om geen drop te eten, geen zout te eten, meer te bewegen en te stoppen met roken. Door u aan de adviezen te houden neemt de bloeddruk af en voelt u zich beter. Wat te doen bij een te lage bloeddruk? De oorzaken van een te lage bloeddruk zijn  hartmedicatie, plaspillen en het kan ook een gevolg zijn van fysiologische aandoeningen. Door een te lage bloeddruk wordt u bijvoorbeeld duizelig wat kan leiden tot bewusteloosheid. Verder gaat u zwart voor de ogen zien en kunt u pijn in de schouders ervaren. Het advies bij een te lage bloeddruk is om te gaan zitten en vuisten te maken, benen goed tegen elkaar te drukken en uw billen aan te spannen. Door deze adviezen wordt de bloeddruk verhoogd. Ook is het belangrijk dat u gaat zitten, want door een te lage bloeddruk kunt u flauwvallen als u blijft staan.

 

Waar moet u op letten bij het kopen van een goede bloeddrukmeter? 

Volgens de Hartstichting is het bij een bloeddrukmeter kopen belangrijk dat u bepaalt wat voor functies handig zijn voor uw gebruik. Daarnaast is het erg belangrijk dat u een bovenarmmeter gebruikt, want hierbij is het resultaat beter dan wanneer je de bloeddruk meet door middel van de pols. Tot slot is het ook verstandig om te checken of de bloeddrukmeter betrouwbaar is. Op de website van de Hartstichting kunt u een lijst vinden waarop staat welke bloeddrukmeter betrouwbaar is en welke bloeddrukmeter beter niet gekocht kan worden. 

 

Bloeddrukmeters getest door de consumentenbond

De Consumentenbond heeft in 2015 verschillende bloeddrukmeters getest. Dit is tot nog toe het laatste onderzoek naar bloeddrukmeters geweest van de Consumentenbond. Omdat dit inmiddels alweer 6 jaar geleden is, moeten we hierbij wel vermelden dat de testen officieel niet meer geheel geldig zijn. We willen u wel een indruk geven welke bloeddrukmeters in deze test als beste uit de bus kwamen. Inmiddels zijn er in de afgelopen jaren weer nieuwe producten op de markt gekomen. Tijdens het beoordelen van de bloeddrukmeters is er gekeken naar de prijs, gebruiksgemak en de mogelijkheid om te exporteren naar de smartphone of laptop. 

 

Beste geteste bloeddrukmeters

De beste bloeddrukmeter uit de test was de Omron M6 Comfort. Deze bloeddrukmeter heeft hoge cijfers gekregen in het gebruiksgemak.

De Omron M6 Comfort heeft een eenvoudige knop waarmee de bloeddrukmeter gemakkelijk bediend kan worden. Dit model scoorde bij een jury een gemiddeld cijfer van een 8. 

De beste koop onder de bloeddrukmeters was de Omron M3. Deze scoorde een 7,5 gemiddeld. Ook al scoorde deze bloeddrukmeter goed op de prijs, het gebruiksgemak van deze bloeddrukmeter was iets minder goed. Het is namelijk zo dat de Omron M3 wordt geleverd met een flexibele manchet en bij de Omron M6 werd de bloeddrukmeter geleverd met een voorgevormde band. De flexibele band is lastig om te vormen in de gewenste positie. Dit is dus de reden dat de Omron M3 een lager rapportcijfer heeft gekregen van de Consumentenbond.

 

Voordelen van de Omron M3 en Omron M6

Voordelen van de Omron M3: Geschikt voor 2 gebruikers ,makkelijk in gebruik ,groot en duidelijk display ,berekent het gemiddelde van 3 metingen in maar 10 minuten.

Voordelen van de Omron M6 Comfort: Voorgevormd met een manchet ,lekker zacht om de arm ,extra groot scherm ,duidelijkheid bij het meten van de bloeddruk en een dubbele druksensor die ook meet wanneer er wat niet klopt met het apparaat.


Gepubliceerd op: 10 mei | Terug