Loading...
Winkelwagen: (0) item(s) € 0,00

Anti decubitus producten

Patiënten die langdurig aan het bed of een (rol)stoel zijn gekluisterd lopen het risico op decubitus (doorliggen of doorzitten).

Door de druk op het bed of de stoel en door het schuiven in bed of in de stoel, worden kleine bloedvaten dichtgedrukt. Het huid en het weefsel krijgen geen zuurstof en voedingsstoffen meer en sterven af. Decubitus begint met een rode huid en kan leiden tot ernstige, diepe wonden tot op de spieren en de botten.

Decubitus komt vooral voor op de hielen, de stuit en de heupen (bij patiënten die bedlegerig zijn) en op de stuit (bij patiënten die veel zitten).

Om doorliggen of doorzitten te vermijden wordt geadviseerd om deze patiënten regelmatig van houding te laten wisselen. Daarbij is het belangrijk om schuivende bewegingen te voorkomen: lichaamsdelen optillen is beter voor de huid dan ze te verschuiven. Afzetten met vlakke voetzolen is beter dan afzetten met hielen of hakken. En met een papegaai aan het bed of naast de stoel kan de patiënt zichzelf zoveel mogelijk optillen.  Het is ook aan te bevelen om het bed of de stoel in een stand te zetten die onderuit schuiven voorkomt.

Een vochtige huid, kreukels en kruimels in bed of in de stoel kunnen de decubitus problemen verergeren: zorg dus altijd voor een droge en schone onderlaag om op te liggen of te zitten 

Goed (dus voldoende en gevarieerd) eten en drinken draagt daarentegen bij aan een gezonde huid en daarmee aan het voorkomen van doorliggen of doorzitten. Bovendien zijn er zorgproducten op de markt die helpen decubitus te voorkomen of de beperken.

Medimpex heeft diverse anti decubitus producten in het assortiment: zitkussens, hielbeschermers en hielwiggen maar ook ligortheses van Flexior. Het zijn zowel thuiszorgartikelen als zorgproducten voor instellingen: ze worden aan particulieren en aan zorginstellingen verkocht.

Deze producten zijn altijd een aanvulling op andere maatregelen om doorliggen of doorzitten te voorkomen en te beperken. Bespreek decubitus problemen ook altijd met de arts of de verpleegkundige. 

De anti decubitus producten die Medimpex aanbiedt zijn doorgaans met siliconen of lucht gevuld en bekleed met huidvriendelijk, ademend materiaal. 

Klik hier voor het complete overzicht Drukontlasting en positionering